18 abril 2015

Pep Palau ( El 9 Nou Osona ), Vic 17-04-2015 , “Què menjarem per sopar?”

Què menjarem per sopar?  Pep Palau

És digne d’elogi que el Fòrum de Debats celebri el 25è aniversari. L’entitat vigatana porta 25 anys organitzant xerrades i col·loquis, contribuint a la pluralitat i al pensament crític, amb un èxit rotund. La setmana passada va omplir l’Auditori de l’antiga Caixa Manlleu amb una conferència sobre el decreixement a càrrec del professor Serge Latouche, autoritat mundial en la matèria. Amb arguments implacables i amb dades fefaents a la mà, el savi francès va retratar el desgavell del món en què vivim, demostrant la inutilitat de les diferents receptes per sortir de la crisi airejades pels dirigents polítics i financers. Ni creixement embogit, ni austeritat per als més desvalguts. El consum compulsiu, l’adquisició de béns sense to ni so, ni creen riquesa col·lectiva ni contribueixen a una distribució més equitable dels recursos. Latouche, parafrasejant Woody Allen, citava tres grans interrogants que arrosseguem secularment els humans: d’on venim? On anem? I què menjarem per sopar? Mentre que per a dos terços de la humanitat la resposta a la tercera pregunta és el pa de cada dia, per als empatxats de sobreconsum la preocupació és el sobrepès i la dieta. Escèptics de mena, tendim a pensar que el món no es pot canviar. Però les petites decisions quotidianes, els actes més menuts, aquests sí, només depenen de nosaltres, en som responsables i també ajuden a construir la societat d’abundància frugal que preconitza Latouche.

Pep Palau