Agenda

4 maig 2018

Isabel Alonso i Albert Rey: Els drets humans i l’eutanàsia. El dret a morir dignament.

Tertúlia introduïda per Isabel Alonso Dávila, presidenta de DMD-Cat i activista política, acompanyada d'Albert Rey, membre de l'associació DMD-Cat ( Dret a Morir Dignament - Catalunya ).

 

Sobre l’origen de la nostra vida no hi podem influir però sobre el final, sí. Aquesta idea que ja va expressar Marc Aureli al segle II, quan deia que “una de les funcions més nobles de la raó consisteix en saber si és o no el moment d’anar-se’n d’aquest món”, sempre ha generat controvèrsia. La història ens mostra que des de l’antiguitat s’ha intentat regular la mort voluntària ja sigui practicada per un mateix o per tercers. Però l’actitud davant d’aquest fet ha experimentat molts canvis al llarg del temps en funció de les creences imperants, des de l’oposició frontal d’Hipòcrates, a l’acceptació durant l’Imperi Romà o l’oposició radical del cristianisme sobretot a partir del segle IV. En la tertúlia es plantejarà com la polèmica s’ha anat centrant en “l’assistència a la mort volguda”, anomenada eutanàsia. Aquest mot ha tingut diversos significats i sembla que va ser Francis Bacon, al segle XVII, el primer d’utilitzar-lo en el sentit actual de “l’acció del metge sobre el pacient incloent la possibilitat d’escurçar-li la vida”. Aquest significat pot variar en funció dels qualificatius com ara “eutanàsia passiva”, “eutanàsia activa indirecta” o “eutanàsia activa directa”, entre altres, però en la tertúlia es plantejarà, amb el màxim respecte i sensibilitat, el dret a l’autodeterminació del pacient davant la mort i s’analitzarà la regulació legal actual tant del suïcidi assistit com de qualsevol tipus d’eutanàsia.

La tertúlia serà introduïda per Isabel Alonso, presidenta de l’associació  Dret a Morir Dignament-Catalunya. Ha exercit com a professora d’Història a diversos instituts de Catalunya i d’altres països d’Europa i Amèrica. També va ser professora associada de la Universitat Autònoma de Barcelona. Exmilitant del Partit Comunista, va ser represaliada pel franquisme, és feminista i ha estat activista política durant molts anys. Col·labora en diverses revistes i és autora o coautora d’obres com Morir dignament: de la reflexió filosòfica i les lluites civils als drets que tenim i als que ens manquen, Debatre sobre la mort a les classes de filosofia i ètica: gosem?, Las relaciones franco-españolas durante la Gran Guerra (1914-1918), El interés de la neutralidad… Juntament amb Cristina Sánchez López, ha publicat el llibre De viva voz: la postguerra en el casco antiguo (Alacant).  A més d’Isabel Alonso, també introduirà la tertúlia Albert Rey, enginyer industrial, psicòleg i coordinador de conferències i relacions amb el públic de DMD-Cat.

 

 

Lloc: Cafè de l'Orfeó Vigatà - Plaça Santa Cecília, 3 - Vic

Horari: A les 8 del vespre

Organitzador: Fòrum de Debats

Preu: Entrada lliure