Últimes activitats

Dolors Bramon: L’Islam, també forma part del passat dels catalans?

Conferència, divendres 26 d'abril de 2019, a les 8 del vespre, a l'auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rbla. de l'Hospital 11, Vic. A càrrec de Dolors Bramon, professora emèrita d'Estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Bracelona. Acte presentat i moderat per Santi Silva.

Els musulmans van arribar a principis del segle VIII al territori que avui anomenem Catalunya i van estendre el seu govern fins a les ciutats de Narbona, Carcassona i Tolosa de Llenguadoc. En alguns d’aquests territoris el domini andalusí va durar més de 400 anys, i la presència de la religió musulmana es va allargar fins al segle XVII. En l’intent de forjar una identitat nacionalcatòlica es va tractar la presència musulmana a la península Ibèrica com una “conquesta” que posteriorment va requerir una “reconquesta”. Després, amb un moviment pendular, també s’ha emfasitzat sovint la convivència i l’harmonia de l’anomenada “Espanya de les tres cultures” (jueus, musulmans, cristians). La ponent d’aquesta conferència ha qualificat amb el terme taurí de “paseíllo” l’arribada dels musulmans a Catalunya tot distanciant-se així d’una i altra interpretació, poc ajustades a una realitat en la qual va primar la convivència, però en què no tot van ser flors i violes. “L’ocupació musulmana no va ser una berruga que es va extreure i ja està, com s’ha intentat inculcar”, afirma Bramon, que ens proposa un viatge de vuit segles a través de la presència i el llegat musulmà a Catalunya, el rastre dels quals podem trobar en la llengua, com el mot bereber “enxaneta”, o en la ciència, com el sistema de numeració posicional o el zero. Ens va mostrar com era la convivència entre cultures, què pensaven els uns dels altres, els costums quotidians dels musulmans, els conflictes… Tot plegat, testimonis de la nostra història, que és bo de conèixer en aquests temps de nous identitarismes que promouen el xoc de civilitzacions.

Dolors Bramon és doctora en Filologia Semítica i en Història Medieval i professora emèrita d’estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Barcelona. És membre emèrita de l’Institut d’Estudis Catalans i professora de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona. Treballa en els camps de les minories religioses i del passat islàmic de les terres catalanoparlants des del punt de vista històric i filològic. És autora d’una gran quantitat d’articles sobre la seva especialitat i ha escrit nombrosos llibres, entre els quals podem destacar Ser mujer y musulmana (2009), L’Islam avui (2016), Moros i catalans (2017) o bé El Corán. Una inmersión rápida (2018).

Filmació de l’Acte

 

Hi ha una galeria fotogràfica. Cliqueu aquí per accedir-hi


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*