Últimes activitats

Ester Jordana LLuch: Vides Governades: La biopolítica i Foucault.

Conferència, divendres 21 de febrer de 2020, a les 8 del vespre, a l'Auditori Marià Vila d’Abadal, de l’edifici del Sucre. Plaça 1 d'octubre de Vic. A càrrec de Ester Jordana LLuch, filosofa, professora d'estètica i de pensament contemporani, investigadora i docent. Acte presentat i moderat per Ramon Gabarrós.

 

La biopolítica és un concepte introduït per Foucault per descriure la política moderna. L’autor defensa que l’emergència del capitalisme va de la mà de tot un conjunt de pràctiques i tecnologies destinades al govern de la vida. Des d’aquesta perspectiva analitzarà com el liberalisme concebut com a una “racionalitat governamental” opera en relació amb el govern de la vida. Una forma de governamentalitat que, com el capitalisme, manifesta les seves pròpies crisis. Des d’aquesta perspectiva, podrem analitzar què ens pot dir Foucault tant de l’emergència del neoliberalisme com de la seva crisi contemporània

Ester Jordana Lluch és actualment professora en el Grau d’Arts i Disseny de l’Escola Massana, Centre d’Art i Disseny(UAB) i en el Màster Filosofia per als reptes contemporanis (UOC) . Llicenciada en Psicologia (2001) i en Filosofia (2008) i Doctora en Filosofia (2017). Els seus camps de recerca giren entorn dels vincles entre política, estètica i pensament crític contemporani des de la pregunta pel seu caràcter transformador. És autora del llibre Michel Foucault: Biopolítica i Governamentalitat. Barcelona: Gedisa, 2018. Forma part de la Càtedra de Filosofia Contemporània, de la Universitat de Barcelona i és membre de la Xarxa Iberoamericana Foucault.

Filmació de l’Acte

Hi ha una galeria fotogràfica. Cliqueu aquí per accedir-hi


One comment on “Ester Jordana LLuch: Vides Governades: La biopolítica i Foucault.
  1. Sergi ha dit:

    Benvolguts:

    Després de visionar tots els vídeos dels últims anys s’ha observat un patró comú en gairebé tots ells, en destaquem:

    1- La complacència del ponent i el seu treball. Evitant tocar alguns punts delicats, per desconeixement o amb intencionalitat.
    2- L’adoctrinament que tenen la majoria de conferenciants on reprodueixen el discurs que han sentit, han estudiat de terceres font d’informació en el millor dels casos. Què evidentment acostument a ser resums i un recull d’opinions.

    Esperem que la situació actual serveixi per millorar i els futurs ponents siguin capaços de fer-ho amb rigor, ètica i amb la humiltat de reconèixer quan una qüestió es deconeguda o poc estudiada. En cas contrari, es continuarà amb la tendència de tractar a la gent que va escoltar com a gent poc preparada, ignorant i que algú els ha de dir que és i que no és, que està bé i que no. Evidentment, això no vol dir que tots els conferenciants ho facin intencionadament, però si que és una pràctica molt estesa gràcies a moltes Institucions. Creiem que un espai com el Fòrum de Debats ha de superar aquestes pràctiques i garantir a les persones que escolten les conferències un punt més d’objectivitat i rigor. Si un d’els objectius del Fòrum és el pensament crític, és just, oi?

    Salutacions cordials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*