Últimes activitats

Ignacio Morgado: Naturalesa i funció de les emocions.

Conferència, divendres 10 de febrer de 2017, a les 8 del vespre, a l'auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rbla. de l'Hospital 11, Vic. A càrrec de Ignacio Morgado, catedràtic de Psicobiologia i director de l'Institut de Neurociència de la Universitat Autònoma de Barcelona. Acte presentat i moderat per Santi Silva.

 

Sovint, al llarg de la història del pensament, la noció d’emoció s’ha presentat lligada a l’agitació de l’ànima o de la ment. Per a alguns, com els estoics, les emocions eren un destorb o un desequilibri que havia de ser controlat per assolir una vida racional, o el que era el mateix, la felicitat. La sobrevaloració de la raó o, més recentment, del coeficient d’intel·ligència i un cert menysteniment de les emocions han estat presents en la nostra cultura malgrat la popularitat de què ha gaudit l’afirmació de Pascal: “el cor té raons que la Raó desconeix”. Des de l’antiguitat hi ha hagut qui ha distingit entre emocions bones o positives i emocions perjudicials, però en els anys 90 del segle XX es féu molt popular el concepte d’intel·ligència emocional, ajuntant així dues idees que freqüentment havien anat separades. D’altra banda, raó i emocions, o sentiments, no són incompatibles, ens dirà Ignacio Morgado. La neurociència ens mostra com les emocions, la percepció o la ment en general es forgen en el nostre cervell. Tant l’amor apassionat com la racionalitat més excelsa apareixen vinculades a aquest òrgan del qual se’n sap cada cop més, però desconegut fins fa relativament poc. Sense el cervell que tenim, no podríem plantejar-nos problemes com el sentit de l’existència, ni reflexionar científicament sobre la realitat, ni veure els colors que veiem. El cervell és la fàbrica de les il·lusions i el nostre conferenciant ens proposa la seva particular versió de l’autoconeixement socràtic: cal conèixer el funcionament del nostre cervell per a ser millors i viure més bé. I en aquesta aventura, les emocions hi tenen un paper important.

Ignacio Morgado, àmpliament premiat, és Director de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), catedràtic del Màster de Psicobiologia i Neurociència cognitiva i professor de Psicologia fisiològica a la UAB. Investiga sobre potenciació i recuperació de la memòria per estimulació elèctrica cerebral i ha fet estudis i recerca a les Universitats de Ruhr (Alemanya), Oxford (Regne Unit) i a l’Institut Tecnològic de Califòrnia (EUA). És autor o coautor de desenes de documents científics. Realitza una important tasca de divulgador científic com a coordinador de la col·lecció de neurociència de l’editorial Ariel, com a articulista, com a conferenciant i com a escriptor d’obres com Emocions i intel·ligència social: una aliança entre els sentiments i la raó (2007), Cómo percibimos el mundo: una exploración de la mente y los sentidos (2012), Aprender, recordar y olvidar: claves cerebrales de la memoria y la educación (2014) i La fábrica de las ilusiones: conocernos más para ser mejores (2015). També elabora el blog En las entrañas de la mente al web d’Investigación y ciencia, edició en espanyol de Scientific American.

 

 

Hi ha una galeria fotogràfica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*