Últimes activitats

Jaume Medina: Ramon Llull. ¿Qui era? ¿Què Feia?

Conferència, divendres 29 d'abril de 2016, a les 8 del vespre, a l'auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rbla. de l'Hospital 11, Vic. A càrrec de Jaume Medina. Filòleg. Poeta. Catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona. Acte presentat i moderat per Jordi Bartrolí.

 
 
Acte de col•laboració especial del Fòrum de Debats en la programació de Vic com a capital de la cultura catalana del 2016.

Aquesta conferència, que cal entendre com una aportació del Fòrum de Debats a “l’any Llull”, es basa en una interpretació del llibre Breuiculum, ideat per Thomas Le Myésier, deixeble francès de Ramon Llull, que conté dotze esplèndides miniatures, en les quals són exposades les dates més importants i significatives de la vida de Ramon Llull, extretes de la biografia elaborada l’any 1311 per un monjo de la cartoixa parisenca de Vauvert a partir de la narració que li havia fet el mateix Llull.

 

La conferència anirà a càrrec de Jaume Medina (Vic 1949). Medina és Catedràtic de Filologia Llatina de la UAB. Poeta, assagista, traductor, editor i investigador, en la seva obra hi destaca la gran quantitat d’estudis sobre filologia llatina i catalana. Ha col•laborat en diverses revistes d’investigació i creació, com Faventia, Reduccions, Serra d’Or, Llengua i Literatura, Revista de Catalunya i Ausa, entre altres. És un dels col•laboradors de la Història de la literatura catalana de Riquer-Comas-Molas. Ha estat fundador de la Societat Catalana d’Estudis Clàssics de l’Institut d’Estudis Catalans (1979), coordinador i organitzador del Simposi Carles Riba (1984) i és membre del Consell de Direcció de la col•lecció d’autors grecs i llatins de la Fundació Bernat Metge des de 1993. Ha rebut diversos premis com el de Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya, el de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, el Ciutat de Palma…
La seva obra és força extensa (uns 300 títols) i sobresurt com a traductor i estudiós de totes les èpoques de la llatinitat especialment d’autors com Sant Agustí i Erasme de Rotterdam. En el camp de la investigació són remarcables els seus estudis sobre la vida i l’obra de Carles Riba i sobre altres autors de la literatura catalana com Josep Carner, Jacint Verdaguer o Àngel Guimerà. És valuosa també la seva producció poètica, dintre la qual es troben llibres com Dura llavor secreta i D’ara i de sempre. Ha dedicat moltes atencions a l’estudi de la retòrica, com es pot veure en el seu llibre L’art de la paraula. Són també importants els seus estudis sobre llengua catalana, entre els quals es troben La lenta agonia del català o l’ús de la llengua als mitjans de comunicació i El parlar d’una família vigatana. Darrerament ha col•laborat en el magne projecte de l’edició de l’obra llatina de Ramon Llull, del qual ha publicat Rethorica noua, Liber de natura, Liber quid debet homo credere de Deo, Liber de mille prouerbiis, Liber de doctrina puerili i Orationes et contemplationes intellectus. En l’actualitat treballa en l’edició crítica d’alguns llibres de la Bíblia catalana del segle XIV.

 

 

 

 

Filmació de la conferència

 

Filmació del col•loqui posterior a la conferència

Hi ha una fotogaleria de l’acte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*