Últimes activitats

Joan Ferrer Gràcia i Albert Espona: El naixement de la modernitat

Tertúlia, divendres 19 de maig de 2017, a les 8 del vespre, al Cafè de l'Orfeó, Plaça Santa Cecília, 3, Vic. A càrrec de Joan Ferrer Gràcia, doctor en Filosofia, llicenciat en Filologia Clàssica i professor a l'Escola d'Art de Vic, i Albert Espona, llicenciat en Filosofia i professor al Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic. Acte presentat i moderat per Joan Brugués.

 

En la introducció de la tertúlia es va parlar, des d’una perspectiva filosòfica, de l’origen i el sentit històric d’això que anomenem “modernitat” i que, més enllà de designar una època determinada, pot ser entès, fonamentalment, com un projecte de la raó. Es va oferir a la reflexió dels assistents diversos aspectes paradigmàtics, amb especial atenció al naixement i desplegament de la ciència i a la construcció teòrica de l’Estat de Dret. La tertúlia posterior va donar peu a plantejar la qüestió de quina és, en el moment actual, la situació d’aquest projecte i de les diferents accepcions que ha anat adquirint l’ús del mot “modernitat” i el sentit que pot tenir en la cruïlla històrica en què vivim.

La tertúlia va ser introduïda per Joan Ferrer Gràcia (Berga, 1965), doctor en Filosofia (2015) per la Universitat de Girona i Llicenciat en Filologia Clàssica (1995) per la Universitat de Barcelona. La seva tesi doctoral El poema de Parmènides: Entre Zenó i Heidegger. Una relectura ha estat publicada fa poques setmanes i va merèixer el Premi Extraordinari de Doctorat en Ciències Humanes per la Universitat de Girona el 2015 així com el premi Cum Laude de l’Institut d’Estudis Món Juïc i la Xarxa Vives d’Universitats el 2016. Ha publicat també De Tales a Demòcrit. El pensament presocràtic. Fragments i testimonis (2011), que ja ha assolit la 2a. edició, Heráclito y Parménides (2016) traduïda al castellà, a l’italià i al francès, amb la versió original catalana inèdita, i D’Arquíloc a Teognis. Poesia lírica grega (2016). Actualment està traduint la Fìsica d’Aristòtil i és professor d’Història de la Filosofia a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic. La introducció de la tertúlia es realitzà conjuntament amb Albert Espona (Vic, 1967), Llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Com l’introductor esmentat abans, es dedica a l’ensenyament des de fa 27 anys i entre el 2002 i el 2006 va ser responsable de la secció de Filosofia del Patronat d’Estudis Osonencs. Actualment, entre altres funcions, exerceix com a professor d’Història de la Filosofia al Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic.

 

 

 

Filmació de la introducció a la tertúlia

 

Hi ha una fotogaleria de l’acte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*