Últimes activitats

Josep Mª Ricart Puigneró: El cohabitatge. Un model alternatiu d’accés a l’habitatge.

Tertúlia, divendres 10 de març de 2017, a les 8 del vespre, al Cafè de l'Orfeó, Plaça Santa Cecília, 3, Vic. Tertúlia introduïda per Josep M. Ricart Puigneró, publicista i periodista. Acte presentat i moderat per Lluís Minoves.

 

 

L’accés a l’habitatge és un dret fonamental reconegut a la Constitució espanyola. Aquesta protecció, però, queda incomplerta molt sovint pels mateixos poders públics. La compra o lloguer d’un lloc per viure representen per a moltes persones i famílies la despesa més important que han o hagin hagut d’afrontar. Les circumstàncies canviants de la vida fan que, per a satisfer aquest dret, massa sovint ens veiem immersos en un entorn on predomina l’especulació i l’abús. El cohabitatge apareix a la dècada dels anys 70 del segle XX a Dinamarca com a una alternativa a l’oferta immobiliària predominant, però també com a una experiència d’economia del bé comú que, ara mateix, a Catalunya està en plena expansió. El cohabitatge fa referència a un estil de vida i de convivència on els residents tenen les seves llars privades però comparteixen espais comuns per a realitzar activitats conjuntes que promouen el sentit de comunitat. A la tertúlia d’aquest divendres podrem parlar del cohabitatge com a una forma de vida autogestionada i participativa en què tots els seus membres s’impliquen en el projecte des dels seus inicis i el disseny arquitectònic es fa orientat a la comunitat. És una proposta on es respecta la independència econòmica i la individualitat dins del grup i on el finançament col·lectiu fa que tot sigui més assequible i més sostenible pel fet que compartir serveis augmenta l’eficiència energètica. És especialment apropiada per a grups d’amics propers a la jubilació, o ja jubilats, que es plantegen viure el seu futur en comunitat perquè no volen ser una càrrega per als seus fills ni volen dependre de l’Estat.

De tot això en va parlar Josep Maria Ricart Puigneró, publicista i periodista, que actualment es defineix com a jubilat actiu. Va ser editor de revistes i llibres tècnics, té estudis de psicologia i està especialitzat en comunitats i sectes. És soci de la cooperativa “SostreCívic”, de la secció de comunicació de Cohabitatge sènior, i forma part del grup “Cohabitatge sènior Girona 1.0”. SostreCívic és un espai col·laboratiu que promou un model alternatiu d’accés a l’habitatge. Posa en contacte a persones amb les mateixes inquietuds i necessitats i promou, assessora, gestiona, busca finançament i du a terme projectes d’accés a l’habitatge a través de cooperatives basades en Models de Cessió d’Ús (MCU).

 

 

Filmació de la introducció a la tertúlia

 

Hi ha una fotogaleria de l’acte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*