Últimes activitats

Rafael Poch de Feliu: La crisi desintegradora de la unió Europea, irreversible o reconduïble?

Conferència, divendres 20 d'abril de 2018, a les 8 del vespre, a l'auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rbla. de l'Hospital 11, Vic. A càrrec de Rafael Poch de Feliu, excorresponsal internacional del diari "La Vanguardia", escriptor i historiador. Acte presentat i moderat per Joan Brugués.

 

El conferenciant va partir de la idea que la Unió Europea, tal com la coneixíem des de fa un quart de segle (Maastricht) ha passat a millor vida. Aquest procés de desintegració presenta cinc esquerdes: en l’eix franco-alemany, entre països del nord i del sud (Pigs), entre l’est i l’oest, amb el Brexit i amb les crisis “regionals”, de les quals el cas català en podria ser una mostra. Tot això, ¿és reparable, o ens trobem davant d’una dinàmica de desintegració irreversible?.

La conferència va anar a càrrec d’un dels millors coneixedors d’aquests temes de tot el continent, Rafael Poch-de Feliu (Barcelona, 1956) que ha estat corresponsal a Rússia (1988-2002), on va viure el col·lapse de la URSS, Xina (2002-2008), Berlín (2008-2014) i París (2014-2017), sempre del diari “La Vanguardia”. En la primera part de la dècada dels vuitanta també va ser corresponsal del diari alemany “Die Tageszeitung” a l’Estat espanyol i corresponsal itinerant a l’Europa de l’Est abans de la ensorrada del bloc “comunista”. Va col·laborar amb “Le Monde Diplomatique” durant les guerres dels Balcans i, més recentment, amb la revista “Du Shu”, de Pequín. També és autor de diversos llibres que reflecteixen les seves experiències i que, en alguns casos, han esdevingut obres de referència, com per exemple Tres preguntas sobre Rusia (2000), La Gran Transición. Rusia 1985-2002 (2003), llibre sobre el final de la URSS, traduït al rus i al xinès, que ha estat manual per als estudiants de l’Institut de Relacions Internacionals de Moscou, La actualidad de China: un mundo en crisis, una sociedad en gestación (2009) o La quinta Alemania (2013), escrit en col·laboració, i que ha tingut una difusió important. Rafael Poch també va estudiar Història contemporània a Barcelona i a Berlín.

 

Filmació de l’Acte

Hi ha una galeria fotogràfica. Cliqueu aquí per accedir-hi

Article del Rafael Poch amb el contingut de la conferència en castellà:
La crisis de la UE, ¿irreversible o reconducible? (*)

 

Rafael Poch de Feliu Blog personal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*